Hoe zorg je ervoor dat je je plannen realiseert?

Zeven adviezen voor meer daadkracht

Weerstand, onbegrip, geldgebrek, onkunde, onverwachte tegenvallers en tijdsdruk. Er kan je heel wat overkomen als je met de realisatie van je plannen bezig bent. Zoveel dat je soms misschien wel verzucht: ‘ik weet niet of ik wel zin heb om door te gaan’.
Waarom lukt het de een wel om iets te bereiken en de ander niet? Waardoor geeft de een op en gaat de ander door? Voor een deel heeft dat te maken met daadkracht. Daadkracht is kunde van het doorgaan bij tegenslag, te volharden in je plannen en met wilskracht in het leven staan. Hoe? Lees de onderstaande even adviezen.

Vergroten daadkracht door

 Het grotere plan

Daadkracht gaat gemakkelijker als je werkt vanuit een grotere gedachte, een groter plan. Als het plan iets van een toewijding in zich heeft. Het is eenvoudiger te zeggen ‘ik wil gezond eten’ dan een discussie te voeren met jezelf over frites eten of niet.

 Het grotere plan delen met toewijding

Je plan delen met anderen, erover praten, werkt stimulerend voor je omgeving en controlerend voor jezelf. Allereerst veroorzaakt je enthousiasme en motivatie over je plan beweging bij de ander. Die energie slaat weer terug op jou omdat mensen aan je gaan vragen: ‘hoe het staat met je plan’. Daarmee krijg je motivatie terug en organiseer je (onbedoeld) een stok achter deur, die je nodig hebt bij tegenslagen en ander ongerief.

 Het grotere plan opdelen in kleine doelen

Als je je grotere plan opdeelt in kleinere doelen dan maak je het werk en de inspanning overzichtelijk, behapbaar en overbrugbaar. Maar pas voor de val van het ‘planningsoptimisme’. Vaak kost iets toch meer tijd dan waarop je rekent. Ga niet je eigen teleurstelling creëren door een te rooskleurig scenario.

 Aanpassen en vasthouden

Niet alles is te plannen. Soms veranderen zaken sneller dan voorzien. Dan is je plan misschien wel minder relevant en niet meer zo actueel. Probeer om op die momenten het goede te behouden en het nodige aan te passen. Ben flexibel in de route en in de uitkomst. Niet teveel omdat anders je plan niet realiseert. En ook niet te weinig omdat anders je krampachtigheid tegen je gaat werken. Aanpassen en vasthouden, een lastige balans om te bewaren.

 Creatief en flexibel omgaan met tegenvallers

Als er tegenvallers zijn gebruik dan al je creativiteit en flexibiliteit om het probleem van dat moment op te lossen. Vertrouw daarbij op de gedachte: ‘Wat gisteren lukte, lukt vandaag en morgen ook’. Waarom zou je morgen iets niet kunnen wat je in het verleden wel lukte? Kortom gewoon doorgaan.

 Laat je niet afleiden

Werk met aandacht, blijf trouw en ook gecommitteerd aan je eigen plan. Niet afgeleid door straks of voorheen. En ook niet door ander werk van buiten af. Dat houd je allemaal van je plan af. Wat stellig geformuleerd: ‘Jij bepaalt zelf waar je tijd en aandacht naar toe gaat niet de buitenwereld.’

 Kijk af en toe over je schouder

Door af en toe achterom te kijken zie je de vorderingen die je hebt gemaakt. Het constateren ervan werkt stimulerend om de verdere stappen in de toekomst ook te zetten. Voor jezelf en je anderen. Hierbij mag je anderen en jezelf gerust belonen.

 

Van recept naar eigen gerecht

Als je je bewust bent van je mogelijkheden tot daadkracht dan is dat al een grote eerste stap. Door te oefenen en te oefenen maak je van de bovenstaande receptuur je eigen gerecht na verloop van tijd. Onderzoek en probeer maar eens wat werkt.

Ik wens je een dag vol daadkracht.

 

In dit blog zijn adviezen verwerkt die ik laatst gaf aan een manager van een publieke organisatie in het kader van een strategie-sessie ‘Directe oplossingen’.
Spreekt het je aan? Deel je het dan met anderen, dat kan onderaan de pagina. Dank je !

Wil je zelf oplossingen voor de vraagstukken waar je meer rondloopt? Ik help je graag snel en doeltreffend met  de strategie-sessie ‘Directe oplossingen’.
Kleine investering, grote opbrengst.