De leider en het ‘onbekende onbekende’

Hier ligt de vruchtbare voedingsbodem voor je persoonlijke ontwikkeling

 

Het ‘onbekende onbekende’. Geen typefout, echt opzet. Een mooie ervaring daarmee heb ik gehad tijdens een workshop over ‘Spiral Dynamics’. Een vriend tipte mij. Een korte blik op de uitnodiging was voldoende om ‘ja’ te zeggen. Ik ging op pad met mijn nieuwsgierigheid, zonder concrete vraag. Tijdens de workshop ging een totaal onbekende wereld voor me open: nieuwe taal en nieuwe verbanden. Nooit eerder van gehoord, nooit eerder mee bezig geweest. En tegelijkertijd enorm herkenbaar in een aantal opvattingen en gedragingen die ik heb. Er vielen vele kwartjes op hun plaats. Hierdoor werd ik enorm geprikkeld. Ik voelde me thuis in de theorie en praktijk. En zo werden er vragen beantwoord die ik niet eerder had gesteld. Nee, het leek wel of de antwoorden er eerder kwamen dan de bijbehorende vragen. Hart, eigenschappen en omstandigheden: diverse losse draadjes kwamen samen. Uiteindelijk heeft dat per 1 januari 2016 geresulteerd in de oprichting van Frank Hoes Advies.

Het ‘bekende’

Het onbekende onbekende is een heerlijk gebied om in te vertoeven. Je kunt er namelijk antwoorden vinden op vragen die je nog niet eerder hebt gesteld. Hier ligt de vruchtbare voedingsbodem voor je persoonlijke ontwikkeling. Wat is het onbekende onbekende?

Om dat uit te leggen, eerst wat over het ‘bekende’. Het ‘bekende’ dat weet je, dat is opgedane ervaring en verworven kennis, daar kun je op vertrouwen. De vraag: ‘wat is communicatie?’, beantwoord je vrij eenvoudig. Het ‘bekende’ is als je broekzak, die ken je binnen en buiten.

Het ‘bekende onbekende’

Het ‘bekende onbekende’ gaat een stapje verder. Over een onderwerp uit deze familie heb je eerder gehoord, je weet dat het bestaat, mogelijk weet je al iets over de inhoud, maar het naadje van de kous, dat ontbreekt. Naar het ontbrekende stukje ga je gericht op zoek: onderzoeken en vragen. Op zoek naar het ‘bekende onbekende’. Je weet wat je mist en dat wil je ophelderen.

wijsheid is een vraagstuk van allerlei kanten onderzoeken

Het onbekende onbekende

En dan het ‘onbekende onbekende’, dat is veel spannender. Dat ken je niet, daar heb je nooit eerder van gehoord. Het is volkomen nieuw. In het ‘onbekende onbekende’ is het alsof je rondloopt in een gebied waar je niet eerder bent geweest en ook niet wist dat het bestond.
In dàt onbekende gebied liggen allerlei mooie vragen en antwoorden. Door je omzwervingen in het onbekende kom je de vondsten tegen die je kunt gebruiken in je ontwikkeling. Je vindt er antwoorden op vragen die je eerder had.
Hoe kom je in het onbekende onbekende? Hieronder een aantal overwegingen die mij hebben geholpen om met het onbekende onbekende in aanraking te komen.

vermijd routine en de automatische piloot
Werken op routine, op de automatische piloot, is ergens fijn. Het geeft ritme, duidelijkheid en overzicht. Maar er is een risico aan verbonden. Mogelijk zit je meer in een sleur dan je zelf door hebt. Aan de ene kant is dat handig omdat het je minder energie kost. Maar aan de andere kant word je door dag in dag uit hetzelfde te doen een slaaf van je eigen leven. De automatische piloot schakelt je frisheid en je nieuwsgierigheid uit. Het staat nieuwe ervaringen en paden in de weg. Daarom:

doe eens wat anders
De wereld ziet er al heel anders uit als je een keer op een andere werkplek gaat zitten. Een andere weg naar je kantoor neemt. Op een ander tijdstip met je werk begint. Als je in je pauze een ruimte bezoekt waar je nog niet eerder bent geweest.
Door nieuwsgierig, explorerend en onderzoekend te zijn, maak je meer mee, doe je meer verschillende ervaringen op. Krijg je meer vragen, meer antwoorden.

laat je oordelen en overtuigingen thuis
Laat bij die spontane nieuwe ervaringen en gebeurtenissen je oordelen en overtuigingen thuis. Gedachten als: ‘het kost me tijd, ik leer er niets van, het is doelloos, ik ben uitgeleerd’, zorgen voor een beperkte leerervaring.
Hoe opener en onbevangen, hoe meer je gaat meemaken en hoe meer er op je afkomt. Hoe ‘doellozer’ de zoektocht, hoe groter het toeval, hoe mooier een antwoord. Vrijmoedig, geen schroom, geen angst.

ontwikkel een nieuwsgierige levenshouding
Nieuwe ervaringen komen eerder op je af als je je standaard afvraagt hoe het zit en hoe het werkt. Dan kom je vanzelf aan het randje van het bekende en het onbekende zal opdoemen. Observeer open en zonder oordeel. Zet al je zintuigen aan en gebruik ze: horen, zien, voelen, ruiken en proeven. In de kleine voorvallen, dingen en ervaringen bevinden zich vaak totaal onbekende zaken. De kunst is er niet aan voorbij te lopen. Observeer rustig en aandachtig. (Lees meer over een nieuwsgierige levenshouding in:  ‘8 ½ wet over nieuwsgierigheid‘)

pak je kans
Soms ga je zelf op zoek naar het onbekende onbekende. Soms biedt een ander je die mogelijkheid aan. Pak dan die kans. Laat je mogelijke bezwaren vallen en spring op die trein. De persoon in kwestie vraagt je niet voor niets. Als het echt niets is voor je dan vraagt de persoon in kwestie je niet mee. Een unieke ervaring op een presenteerblaadje…..

wat houd je tegen?
Wat staat anders doen, onbevangen zijn, nieuwsgierigheid en je kans pakken je in de weg? Angst, schroom, schaamte? Onderken deze gevoelens, luister er wel naar en handel er niet naar. Neem ze dus gewoon mee tijdens je reis naar het ‘onbekende onbekende’ en je zult merken dat deze vanaf afnemen. …

 

Wil je meer weten over je persoonlijke ontwikkeling, hoe groepen sturen en over leidinggeven?
Kom dan naar de workshop:

 

‘De Kunst van Krachtig Interveniëren’

Twee of drie keer per jaar een hele dag oefenen, feedback krijgen,
nieuwe inzichten opdoen en coaching te Utrecht
Kijk hier voor meer informatie en toekomstige data

 

als je direct vragen hebt of hulp nodig hebt…

kijk maar eens bij coaching
of bij strategie-sessie
hoe en waarmee ik je help