Eigenzinnigheid de kern van leiderschap?

Hieronder een verrukkelijke tekst die ik keer op keer lees voor de ontwikkeling van mijn eigen leiderschap.

Een kleine aanwijzing bij het lezen: Lees het cursieve eerste deel langzaam en verwonder je. En laat de vragen uit de tweede deel maar eens rustig op je in werken.
Geef je maar over aan eigenzinnigheid… Daar is behoefte aan.

Er is een deugd waar ik erg op gesteld ben, één enkele. Zij heet eigenzinnigheid. – Van al die vele deugden waarover wij in boeken lezen en leraren horen praten, kan ik niet zo’n hoge dunk hebben. En toch zou je al die vele deugden die de mens heeft bedacht, onder één enkele naam kunnen samenvatten. Deugd is: gehoorzaamheid. De vraag is alleen wie men gehoorzaamt. Ook eigenzinnigheid is namelijk gehoorzaamheid. Maar alle andere, zo zeer geliefde en geloofde deugden zijn gehoorzaamheid aan wetten die door mensen gegeven zijn. Enkel en alleen de eigenzinnigheid is het die niet naar deze wetten vraagt. Wie eigenzinnig is gehoorzaamt aan een andere wet, één enkele, absoluut heilige, de wet in je zelf, de ‘zin’ van het ‘eigene’. (Herman Hesse, 1918)

Lef en moed

Het eigene is bij uitstek non-conformistisch, het is niet voor niets het eigene. Verborgen eigenzinnigheid is angst. Om naar het ‘eigene’ van jezelf te leven en werken is lef en moed nodig. Lef en moed om jezelf te laten zien en om kleur te bekennen. Wat is het eigene? Wat komt daar uit voort? Wat is die boodschap? Waar sta je voor en ga je voor?.

 

Verborgen eigenzinnigheid is angst

 

Eigenzinnige visie en dan?

Eigenzinnige visie of boodschap? ‘So what?’ Geen probleem, gewoon doen.Organisaties hebben er namelijk behoeften aan. Door angst, ontwijken en vasthouden aan zekerheid, blijven mensen in organisaties om elkaar heen draaien, worden wezenlijke vraagstukken niet opgelost en blijven innovaties uit. Eigenzinnigheid is creatief, vernieuwend en doorbreekt de status quo.

 

Wil je snel zicht op hoe je jouw eigenzinnigheid laat spreken? Hoe je deze laat bijdragen aan je leiderschap? Hoe je daarmee een krachtiger leider wordt?
Neem dan contact met mij op voor een strategie-sessie.

 

En tot slot….Workshop  ‘De kunst van het krachtig interveniëren’

Op donderdag 17 mei geef ik de workshop ‘De kunst van het krachtig interveniëren’.

Onderdelen van mijn boek ‘Het witte konijn’ zal ik inzetten om deelnemers te inspireren tot meer leiderschap, en dan speciaal toegespitst op het krachtig interveniëren.

In een halve dag ga ik creatief en interactief, zoals je van mij gewend bent, aan de slag met deelnemers, om hun kracht te vergroten.
Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan voor slechts € 67,- per persoon, dat is inclusief het boek ‘Het witte konijn’. Meer informatie en aanmelden.

Voor jezelf en/of iemand uit je omgeving die een duwtje in de rug kan gebruiken?