Geduld en concentratie: bron van leiderschap

Open brief aan een talentvol vriend

Je hebt veel in je, je bent met mooie dingen bezig en je draagt bij aan je omgeving. Je bent een goed mens. En toch, zoals zo velen, ben je af en toe ongeduldig.

Lastig, lastig

Geduld is een van de lastige zaken in het leven, het is misschien nog wel complexer dan resultaatgerichtheid. Want helaas, vaker dan je lief is, gaan zaken langzamer dan je zou wensen, wil je sneller, beter en meer. Als resultaten langer uitblijven dan voorzien dan gaat je ongeduld kloppen op de deur van zekerheid. Gaat het lukken? Kan ik het? Heb ik de goede keuze gemaakt?

Prikkelgedreven

Je wordt door je eigen verlangens op de proef gesteld, getest door wat je voor ogen hebt. En dan treedt er twijfel op en komt rusteloosheid om de hoek. Je gaat afleiding zoeken in zaken die je wel bezig houden, maar die niet direct bijdragen aan je opdracht, je grotere plan. Je gaat prikkelgedreven (lees blog over prikkelgedreven werken en zelfregulatie) werken in plaats van doelgericht. Je maakt keuzes die niet bij je passen en je springt van hot naar her.

Aandacht en concentratie

Dit gaat allemaal ten kosten van je concentratie. De concentratie die je nodig hebt om meters te maken in de beheersing van je echte onderwerp, om tot meesterschap te komen. Schrijven, denken, praten over het onderwerp waarin je zo goed in bent. Want talent en kwaliteit komen tot verdere wasdom als je eraan werkt, met aandacht. Daardoor krijg je zaken in de vingers en groei je. En door die laatste constatering, daar wordt je weer geduldig van en stijgt je vertrouwen.

 

Concentreer je op wat te doen hebt. Niet omdat het moet maar omdat je het niet niet kunt doen.

 


 

Wil jij ook werken aan stevigheid en zekerheid?
*
En daardoor leren hoe anderen door jou in beweging komen?
*
Neem dan contact met mij op voor coaching op leiderschap

 

**

Ontwikkelprogramma Leiderschap

persoonlijke coaching
2 tot 8 gesprekken

*

Kijk voor meer informatie en referenties