daadkracht ontwikkelen; worden als een onverzettelijke berg

Hoe je eigen daadkracht ontwikkelen?

Zeven adviezen voor het ontwikkelen van daadkracht

Daadkracht is kunde van het doorgaan bij tegenslag, te volharden in je plannen en met wilskracht in het leven staan. Daadkracht is te ontwikkelen.
Hoe?
Lees dat in de onderstaande zeven adviezen.

Ontwikkelen daadkracht door

 1. Het grotere plan

Daadkracht ontwikkelen gaat gemakkelijker als je werkt vanuit een grotere gedachte en het grotere plan. Het plan moet toewijding in zich hebben. Het is eenvoudiger met toewijding te zeggen:  ‘ik wil gezond eten’ dan een discussie te voeren met jezelf over frites eten of niet.

 2. Het grotere plan delen met toewijding

Je plan delen met anderen, erover praten, werkt stimulerend voor je omgeving en controlerend voor jezelf. Allereerst veroorzaakt je enthousiasme voor je plan beweging bij de ander. Die energie slaat weer terug op jou omdat mensen aan je gaan vragen: ‘hoe het staat met je plan’. Daarmee krijg je motivatie terug en organiseer je (onbedoeld) een stok achter deur, die je nodig hebt bij tegenslagen en ander ongerief.

 3. Het grotere plan opdelen in kleine doelen

Als je je grotere plan opdeelt in kleinere doelen dan maak je het werk en de inspanning overzichtelijk, behapbaar en overbrugbaar. Maar pas voor de val van het ‘planningsoptimisme’. Vaak kost iets toch meer tijd dan waarop je rekent. Ga niet je eigen teleurstelling creëren door een te rooskleurig scenario.

 4. Aanpassen en vasthouden

Niet alles is te plannen. Soms veranderen zaken sneller dan voorzien. Dan is je plan misschien wel minder relevant en niet meer zo actueel. Probeer om op die momenten het goede te behouden en het nodige aan te passen. Ben flexibel in de route en in de uitkomst. Niet teveel omdat anders je plan niet realiseert. En ook niet te weinig omdat anders je krampachtigheid tegen je gaat werken. Aanpassen en vasthouden, een lastige balans om te bewaren.

 5. Creatief en flexibel omgaan met tegenvallers

Als er tegenvallers zijn gebruik dan al je creativiteit en flexibiliteit om het probleem van dat moment op te lossen. Vertrouw daarbij op de gedachte: ‘Wat gisteren lukte, lukt vandaag en morgen ook’. Waarom zou je morgen iets niet kunnen wat je in het verleden wel lukte? Kortom gewoon doorgaan.

 6. Laat je niet afleiden

Werk met aandacht, blijf trouw en ook gecommitteerd aan je eigen plan. Niet afgeleid door straks of voorheen. En ook niet door ander werk van buiten af. Dat houd je allemaal van je plan af. Wat stellig geformuleerd: ‘Jij bepaalt zelf waar je tijd en aandacht naar toe gaat niet de buitenwereld.’

 7. Kijk af en toe over je schouder

Door af en toe achterom te kijken zie je de vorderingen die je hebt gemaakt. Het constateren ervan werkt stimulerend om de verdere stappen in de toekomst ook te zetten. Voor jezelf en je anderen. Hierbij mag je anderen en jezelf gerust belonen.

 

Van mijn recept voor het ontwikkelen van daadkracht naar je eigen gerecht

Als je je bewust bent hoe daadkracht  te ontwikkelen dan is dat al een grote eerste stap. Door te oefenen en te oefenen maak je van de bovenstaande receptuur je eigen gerecht na verloop van tijd. Onderzoek en probeer maar eens wat werkt.

Ik wens je een dag vol daadkracht.

 

In dit blog zijn adviezen verwerkt die ik laatst gaf aan een manager van een publieke organisatie in het kader van een strategie-sessie ‘Directe oplossingen’.
Spreekt het je aan? Deel je het dan met anderen, dat kan onderaan de pagina. Dank je !

Wil je zelf oplossingen voor de vraagstukken waar je meer rondloopt?
Ik help je graag snel en doeltreffend met  de strategie-sessie ‘Directe oplossingen’.
Kleine investering, grote opbrengst.