Is de geldkist vol of leeg? Denken in overvloed of tekort?

Denken in overvloed brengt je meer dan de focus op tekorten

 

Hoe denken in overvloed je dag verandert,
en die van anderen

 

Vanochtend vroeg. Vouwfiets uitgevouwen, jas aan, tas aan het stuur en tussen de buien door Amsterdam uit. Op weg naar mijn auto. Net voor een nieuwe bui, zet ik mijn tas in de auto en merk ik dat ik mijn rugzak met laptop ben vergeten. (Korte vloek, dat wel).
Met fiets terug of met auto? Een regenbui besluit voor mij: met auto terug naar huis. Natuurlijk is het veel drukker de stad in dan eruit, veel verkeer dus.
Afijn, een dik half later ben ik waar ik eerder ook al was, nu met alles bij me.

Extra tijd of balen van verlies?

Wat ik op zulke momenten doe, want dit overkomt me natuurlijk vaker door vergissingen, is kiezen voor overvloed in plaats van tekort.
Of in andere bewoording: kiezen voor wat er wel is in plaats van niet.

Energie en creativiteit

Het gevolg van de keuze voor overvloed is, terwijl ik lekker droog in de auto zit, dat mijn denken over het te laat komen tijdens het ritje terug naar huis snel weg ebt. In de plaats daarvoor komt er energie door de extra tijd.
Ik denk na over de projecten die ik onder handen heb. Mijn creativiteit komt op gang. Ik zie oplossingen voor vragen waar ik aan werk.
Met een ‘smile’ rijd ik lekker door het trage stadsverkeer in een enorme stortbui.
Ik krijg gave ideeën, o.a. voor dit blog.

Effect op anderen

met de mentaliteit van 'denken in overvloed' sta je minder snel voor het blok

Ik weet dat de gevolgen van mijn positieve keuze verder reiken dan mijn eigen humeur. Het overvloed-denken heeft namelijk ook effect op mijn houding naar anderen: hoe ik omga met collega’s in projecten, hoe ik voor een groep sta, hoe ik een gesprek start en hoe ik bij binnenkomst op een gemeentehuis de baliemedewerker bejegen.

Met een hoofd vol frustratie ben ik in ieder geval vooringenomen, sta ik minder open, ben ik misschien zelfs knorrig en kortaf, toon ik minder begrip en ben ik minder vergevingsgezind.
Dat wil ik dus allemaal niet.

En nu jij… Wat doe jij in de volgende situaties?

  • in een teamvergadering is iemand veel aan het woord en praat door iedereen heen: prijs je de betrokkenheid of erger je je aan de ruimte die deze persoon inneemt?
  • een integrerende medewerker werkt op 50% terwijl je echt alle uren hard nodig hebt in je team; prijs je de inzet of zeg je dat het zo niet opschiet?
  • je presenteert een verbeterplan in het MT waarbij je gaandeweg merkt dat er niet enthousiast wordt gereageerd; prijs je je moed en lef of geef je af op je collega’s die blijkbaar nog niet zo ver zijn als jij?
  • een collega stelt zich niet zakelijk en handig op in contact met een opdrachtgever; prijs je poging tot samenwerking om er iets van te maken of ben je boos op die ander en jezelf dat je zo teveel laat liggen?
  • bij aanvang van een vergadering merk je dat werkafspraken niet zijn nagekomen; ga je na waardoor dat is gekomen of spreek je de betreffende persoon corrigerend toe?

 

‘The world is full of obvious things which nobody by any change ever observes’

Sherlock Holmes

 

Zo zijn er voorbeelden te over. Je herkent ze vast uit je eigen omgeving. Probeer maar eens te denken in overvloed en de ander te helpen dat ook te doen. Om vervolgens te ervaren hoe het is als een ander denkt in overvloed. Fijn he?

Disclaimer

Mocht deze tekst over ‘denken in overvloed’ je toevallig minder aanspreken, dan een klein verzoek.
Ga eens na welk deel van deze tekst je aanspreekt, al is het maar één zin.
Heb je die zinsnede gevonden  door eventjes terug te scrollen?

Zo, je denkt in overvloed.
Dank voor deze keuze.

 

*

Een duwtje in de rug nodig?

Wil je leren hoe je denkt in overvloed in plaats van tekorten?
Hoe je meer vanuit rust opereert dan vanuit stress?
Werken vanuit een basis van zekerheid, zelfvertrouwen en praktische vaardigheden?
Kijk dan hier wat coaching je oplevert.

*