Behagen of de eigen keuze?

Welkom bij een verdieping in leiderschap

Hieronder staat een tekst. Lees die eens maar eens door. Misschien eerst snel en cursief, daarna nog een keer aandachtig.

Onder dit fragment staat een aantal vragen over deze tekst om je te stimuleren te reflecteren over de rol als leider.
Probeer de antwoorden zo persoonlijk mogelijk en concreet mogelijk te beantwoorden; in de ik-vorm. Het is puur voor jezelf. Goed en fout is niet de kwestie, wel het opdoen van verdere inzichten, zelfkennis, het opstellen van leerpunten.
Bij het vinden van antwoorden geldt: het enige antwoord dat niet effectief is is het oneerlijke antwoord.

 

Fragment over leiderschap

Jezelf en je omgeving dienen. Je hebt de vrijheid te doen en te laten wat je wilt. In de kern klopt dit en toch is het niet helemaal zo eenvoudig. Je gaat niet iets doen dat niet goed is voor je. Een dikke jas aan met 35 graden zonneschijn, je telefoon in het water gooien of op een snelweg een wandeling maken. Vaak is het onjuiste direct helder, maar even vaak ook niet. Er is een behoorlijk grijs gebied waarin je terecht kunt komen. Daarin spelen dilemma’s bestaande uit tegenstrijdige belangen, criteria, termijnen en maatstaven. Om te weten wat slecht en goed is, heb je kennis nodig. Kennis van het leven om je heen. Verstand van de werking van mens, organisaties en andere sociale systemen. Wat is de volgorde der zaken? Hoe beweeg je je door het leven zonder jezelf te beschadigen? Hoe beweeg je je door het leven met je wensen en verlangens?
Je komt allerlei keuzemomenten en mogelijkheden tegen. Keuzen die gunstig of ongunstig voor je zijn. De keuze van de uitgestelde behoefte of direct bevrediging. De keuze voor het eigen belang of het algemene belang. Kortom: hoe je het ook wendt of keert, je bent als leider vaker een handelaar in paradoxen dan een verkoper van het perfecte idee of Sinterklaas die iedereen tevreden stelt.*

 

Vragen

  • Welk deel (of delen) van de tekst spreekt je het meeste aan? Waarom?
  • Wat is de kern, de essentie voor jou?
  • Aan welke praktijksituatie van jezelf raakt deze tekst? Heb je daar vragen over door de tekst?
  • Welk ontwikkelpunt van je eigen houding, gedrag en vaardigheden kun je koppelen aan deze tekst?
  • Wat staat je daarom dan te doen?
  • Wat wil je vervolgens laten, niet meer doen?

Mocht je nu niet direct antwoorden vinden op de bovenstaande vragen. Dat is niet erg. De vragen blijven je wel bij en antwoorden komen vanzelf in de loop van de tijd, snel of wat langzamer.

 

Wil jij het verschil maken?

Kom dan naar op donderdag 4  oktober 2018 naar Utrecht voor de MASTERCLASS

‘Leiderschap Publieke Sector’

Daar ga je oefenen met kracht, eigenzinnigheid en lef. Mede aan de hand van mijn boek: ‘Het witte konijn. Naar eigenzinnig en inspirerend leiderschap’.

Een hele dag creatief, persoonlijk en interactief, aan de slag in een kleine groep zoals je van mij gewend bent. Aanmelden voor  slechts € 172,- per persoon (ex. BTW), dat is inclusief het boek ‘Het witte konijn’ en een goede lunch.

Voor jezelf !
En/of iemand uit je omgeving die een duwtje in de rug kan gebruiken?

 Meer informatie en aanmelden….

Lees verder…

* De tekst is afkomstig uit:
F. Hoes, Het witte konijn. Naar eigenzinnig en inspirerend leiderschap (Utrecht, 2018).
Meer informatie en leesfragment