Valkuilen bij leiderschap

Leiderschap: trap er niet in !

Als je over leiderschap gaat praten dan hoop ik dat je met de vijf onderstaande valkuilen rekening houdt. Want de roep om leiderschap zal altijd blijven. Zeker in tijden van verandering en onzekerheid. Het onderwerp leiderschap is een veelkoppig monster dat nauwelijks wetenschappelijk te beschrijven is. Theorieën, beschrijvingen en goedbedoelde adviezen zijn vaak niet meer dan een vergaarbak van naar elkaar verwijzende boeken.

5 valkuilen bij leiderschap

 • reputatie zegt niet alles
  Raak niet verblind door een schitterend c.v. of door belangrijke aanbevelingen. Als je met je ‘bewonderingsbril’ naar leiderschap kijkt veranderen alle bergen zand in goud. Zorg dat je open en onbevooroordeeld bent. Betrek zonodig een neutraal iemand om jouw objectiviteit te toetsen en bewaken.
 • verwar charisma niet met leiderskwaliteiten 
  Een sterke presentatie, een flux de bouche en zelfverzekerdheid; allemaal prima vaardigheden voor een leider. Maar leiderschap bestaat uit meer dan een sterke presentatie. Er is ook luisteren, ruimte geven, rust brengen, op het juiste moment meegaan of juist iets tegenhouden, besluiten en visionair zijn.
  Laat je niet in de luren leggen door een ‘mooiprater’. Luister naar wat iemand daadwerkelijk zegt. Sommigen beheersen de kunst van het veel vertellen zonder iets te zeggen.
 • ego is geen leiderschap
  Een leider heeft macht en kan een situatie naar zijn/haar hand zetten. Het eigen ego voeden met succes, aanzien en rijkdom wordt te vaak verward met echt leiderschap. Als het opbrengsten zijn van krachtig leiden, dan is er niets mis, als het ego hoofddoel van de leider is, dan geldt het devies: ‘Boer pas op uw kippen’.
 • het specialisme in de leider
  Een organisatie past bij een leider als een leider bij een organisatie. Een organisatie heeft een vraag, een opdracht, die voortkomt uit o.a. de ontwikkelingsfase van de organisatie en het overheersende ordeningsprincipe van de organisatie: de sterke baas ten tijden van crisis, de dienende leider (bij) empowerment, de zakelijke manager in een lean-organisatie en de netwerk-leider bij een fusie.
  De ‘regenboogleider’ die alles kan bestaat echt niet.
 • vrouwen leiden ook (en mannen toch ook wel) !!
  Je praat gemakkelijker met mensen die er dezelfde ideeën en overtuigingen op na houden en in dezelfde type organisatie en cultuur zijn opgegroeid. De neiging naar soortgenoten – het beste zijn natuurlijk kopieën van jezelf – te zoeken is sterk aanwezig. ‘Eigen groep eerst’, dat levert niet altijd de beste kwaliteit op. Iemand die vanuit een geheel ander perspectief kijkt en geheel andere ervaring meeneemt kan zeer waardevol blijken.

 

 

Meer weten over coachen op leiderschap?