Een standbeeld voor jezelf? Of de ander het podium geven. Leiderschap en bescheidenheid

Speelbal van emotie of zelf aan zet?

Wat de Romeinse Consul Piso je leert over leiderschap

 

De machtige Romeinse Consul Piso – keizer van het Romeinse Rijk – was een gevreesd leider. Op een dag gaf hij twee van zijn soldaten een middag vrij. Na een paar uur kwam er slechts één van hen terug. In de veronderstelling zijnde dat de een de ander had vermoord veroordeelde Piso de alleen teruggekomen soldaat direct ter dood. Hij gaf een centurion de opdracht daartoe. Tijdens de voorbereiding van de executie, meldde de dood gewaande soldaat zich. Daarop voerde de centurion de executie natuurlijk niet uit, de reden ervoor was immers weggenomen.
De Consul ontstak in woede en gaf direct de opdracht alle drie de personen te executeren.

Waarom?

De eerste soldaat omdat hij toch al ter dood was veroordeeld. De centurion omdat hij faalde de eerst terug gekomen soldaat te executeren. De andere soldaat omdat hij door zijn verlate thuiskomst de oorzaak van deze geschiedenis was. 

De moraal van dit verhaal?

Als je ‘gekrenkt’ raakt omdat je niet het laatste woord hebt of
denkt aangetast te zijn in je eer,
dan vallen er doden.

Tikkie wreed inzicht.
Maar als je het Piso-drama terugbrengt tot hedendaagse proporties, dan valt er veel lering te trekken uit dit bijna mythische verhaal.

Leid jij je emoties?

De meesten van ons hebben een gevoelige knop en als die door een gebeurtenis wordt ingedrukt dan ontstaan er direct flinke emoties. Piso was woedend dat er buiten hem om een straf niet werd uitgevoerd. Zijn reactie daarop buiten proportie.
In het klein reageren wij ook zo. En vaker dan je lief is.
Je bent boos, teleurgesteld of angstig door iets dat je ‘overvalt’. Je bent geraakt, getroffen.
Vervolgens zit je direct op de kast, slaat om je heen of trekt je terug in je schulp.
Gedragingen die vaak helemaal niet recht doen aan de situatie en ten kosten gaan van jezelf en je kracht. Je bent met je eigen emoties bezig in plaats van met de zaak.
Je laat je gijzelen door je emoties. Deze bepalen wat je doet, in plaats van dat jij zelf stuurt.
Je laat kracht liggen en daarmee de mogelijkheid effectief te reageren.

Het kan ook anders!

Om dit op te lossen doe je twee dingen:

  1. Inzicht vergaren over die gevoelige knop door te werken aan zelfkennis.
    Dat zal ertoe leiden dat je merkt dat die gevoelige knop helemaal niet nodig is dat dat nergens toe dient. Je wordt evenwichtiger, zekerder en rustiger.
  2. Weten hoe emotie te leiden
    En mocht die gevoelige knop onverhoopt toch worden ingedrukt, probeer dan jezelf een halt toe te roepen en te zorgen dat jij leidt in plaats dat de emoties jou leiden.

 

Met deze twee technieken op zak, lukt het zeker meer kracht te ontwikkelen in je rol als leider.
Succes

 

Wil jij ook krachtiger worden?

Wil jij ook leren hoe je je kracht verder ontwikkelt op dit vlak en andere onderwerpen? Kijk dan hier wat coaching je oplevert.https://www.frankhoes.nl/coaching-op-leiderschap/

Heb je direct een vraag op het raakvlak van leiderschap en organisatie, die je opgelost wil hebben? Ga dan naar: https://www.frankhoes.nl/strategiesessie-houdgreep/

 

Blogs over leiderschap