De zeven regels voor inspirerend leiderschap

Zeven regels voor inspirerend leiderschap

Zeven bondige regels die altijd werken.
Eenvoudig toe te passen en compact beschreven.
Voor jezelf en om anderen te helpen in hun werk en groei.
Want als je inspirerend leiderschap eenmaal doorhebt, dan leer je dat de ander ook vrij eenvoudig.

1. Zelfkennis als bron tot mensenkennis

De kunst is om geen speelbal te zijn van je eigen emoties.
Want als je jezelf niet kan sturen, kan je een ander ook niet sturen.
Als je weet hoe je zelfkennis vergaart en er iets mee doet, dan kan je dat altijd toepassen in allerlei situaties om te sturen en te interveniëren.

Zelfkennis start bij: ‘Wie ben ik, wat ik kan en waar sta ik voor?’. Dat gaat o.a. over overtuigingen, eigenschappen, waarden en normen. Op welk moment wordt zekerheid, twijfel en krachteloosheid?
Moet je alles kunnen en is dat realistisch?
Doe je dingen waar je goed in bent of laat je je verleiden tot….?

Zelfkennis leidt tot inzicht in eigen kunnen, doen en laten en geeft onherroepelijk daarmee ook inzicht in hoe een ander in elkaar steekt.
Zelfkennis is de bron tot mensenkennis.

2. Richt je op eigen beïnvloedingsmogelijkheden

Je hebt directe invloed op hoe je denkt en waarover je dat doet. Dat kan gaan over wie je bent en over de effecten van emoties op jezelf. En ook over bijvoorbeeld verlangens, schuld, behoeften, afgunst, jaloezie, afkeer en veroordeling.
Waar je geen (of minimale) invloed op hebt is rijkdom, bezit, reputatie en geluk. Het zijn de resultaten van het toepassen van regels van inspirerend leiderschap.
Zoek niet naar geluk, maar kijk nonchalanter naar ongeluk.

Waar je tevens geen (of minimale) invloed op hebt, is het woord, het besluit of de mening van een ander. Ook op de gedragingen van de ander heb je zeer beperkte invloed.
Onderzoek door welke woorden en gedragingen van de ander je zo van streek raakt. Vind een weg om daar mee om te leren gaan. Wat is van de ander en wat is van jou? Aan het laatste kun je wat doen. Het eerste is een gegeven waar je mee moet mee leren leven.

Houd je gedachten over de ander in bedwang. Als je toch in de verleiding komt om te, oordelen, te veroordelen of als je gedachten met je aan de haal gaan, probeer dan via perspectiefverandering en positioneel denken, te achterhalen waar je zelf zo ondersteboven van bent.

3. Stel haalbare doelen

Richt je werk en leven zo in dat het je past, genoeg om naar te verlangen, tevreden met waar je staat.
Werk met realistische doelen vanuit je huidige positie. Binnen een bandbreedte is ruimte voor verbetering. Buiten de bandbreedte wordt dat streven al snel een frustratie. Vertrouw erop dat je bijna nooit exact je doel bereikt. Er is een marge om je doel heen. De kans dat je daar uitkomt is veel groter.

4. Heb realistische verwachtingen

Houd rekening met de consequenties van je handelen, overzie deze en ben bereid deze te dragen. Door te overzien en voorbereid te zijn, word je zekerder van jezelf en is je boodschap krachtiger.

Er is een universele waarheid die soms hard en tegelijkertijd ook werkelijkheid is. ‘Regen’ hoort bij het leven, door erover te klagen stopt het niet. Politiek kan irrationeel zijn, daar heb je met de dealen.
En bedenk ook altijd: Wat je gisteren lukte, en vandaag lukt, dat zal in de toekomst ook wel lukken. Vertrouw daarop.

5. Werk en ontspan

Maak jezelf dienstbaar, publiek of privé. Onderneem activiteiten, trek erop uit. Laat je inspireren door je familie en vrienden. Ontmoet, sta op en bejegen je omgeving vriendelijk. Help onbaatzuchtig. Je krijgt er veel energie van.
Onderhoud vriendschappen om te praten, je zorgen te delen en te spreken over het goede leven en inspirerend leiderschap. Waar wil jij het verschil maken?
Zoek de massa op als je er behoefte aan hebt en trek je ook op tijd terug om je geest te onderhouden en te ontspannen.

6. Leef nu en maak keuzes

Het verleden neemt geen keer. De toekomst is ongewis. Leef daarom nu. Geniet van de kleine dingen en laat je niet afleiden door zaken waar je geen invloed op hebt. Heb een open blik naar de wereld, laat je bezwaren varen. Uitademen maar en lekker ervaren; fijn en onverstoorbaar. Je kunt niet altijd in een staat van maximaal geluk verkeren. Dat gaat vervelen. En daarom… sta ook eens stil, kijk om je heen. Overdenk jezelf en je ervaringen.

Alleen maar rennen, het brengt je verder van je doel. Besluit iedere dag wat je werk wordt van die dag dat gaat bijdragen aan de vervulling van je ideaal. Dus niet geleefd en bepaald door je omgeving, maar zelf gekozen binnen de mogelijkheden van het politiek-bestuurlijke spel.

7. Leer en ontwikkel

Onderneem geestelijke en fysieke activiteiten: stilstand is achteruitgang. Leer en ontdek spelenderwijs hoe je in elkaar steekt. Vermijd routine, doe iedere dag iets nieuws. Ga op zoek naar het onbekende onbekende. Het is goed voor de geest. Het werkt het gevoel van sleur tegen. Lees, luister, praat, denk en voel, om zelfkennis en zelfacceptatie te bewerkstelligen.

Fouten maken hoort bij het leven. Leer ervan, vandaag, morgen… niet te ver vooruit.

Zie in dat een onrustige geest mede wordt veroorzaakt door het niet bereiken van wat je wilt, of door ontevredenheid met jezelf, of door aarzelende en onvervulde verlangens, of door niet te durven doen wat je wilt, of door te blijven hopen dat het vanzelf goed komt.

 

Bronnen voor de bovenstaande tekst zijn o.a. Seneca, Epicures en Montaigne

Wil je oefenen met de regels van ‘het goede leven’?

Doe mee aan een Socratisch gesprek en maak een start met je ontwikkeling als wijzer mens.

*

Wil jij het verschil maken als inspirerend leider?

Kijk dan hier hoe coaching werkt en wat het je oplevert
*
Heb je direct een vraag op het raakvlak van leiderschap en organisatie.
Dan help ik je direct met een strategie-sessie