Werken aan mentale kracht en weerbaarheid

Het geheim van een op zekerheid gebaseerde
levenshouding

 

Soms sta je versteld van de standvastigheid, het incasseringsvermogen en de stevigheid van anderen.
Waar menigeen in lastige en complexe situaties sneuvelt, blijven zij overeind, behouden moed en brengen de ‘zaak’ verder.
Hoe doen zij dat? Wat is het geheim van hun mentale kracht en weerbaarheid?
Hieronder een poging tot ontrafeling.

 

  1. Permanent leren

Als geen ander weten zij dat je juist aan kracht en sterkte werkt als daartoe geen directe reden is. Zij leren en werken permanent –  per dag, per week – aan hun karakter, persoonlijkheid en weerbaarheid. Zij vergaren diepgaand inzicht in zichzelf in hun mogelijkheden en onmogelijkheden en oefenen en proberen. Zij weten als geen ander dat de wedstrijd vooraf wordt gewonnen. In rust, als je tijd hebt. Zij weten dat als je onder stress, onder grote druk, nog moet leren, het te laat kan zijn.
Het is deze permanente mentale oefening die hen helpt om op het moment dat het ertoe doet, het juiste te doen. Op welke thema’s? Hieronder staat er een aantal.

 

In my hole life. I have kwown no wise people who didn’t read all time – none, zero.
You’d be amazed how much Warren reads – and how much I read.
My children think I’m a book with a couple of legs sticking out.

Charlie Munger

  1. Vrijheid

Zij realiseren zich altijd dat – hoe beperkt hun ruimte ook is – zij altijd de vrijheid hebben om te reageren zoals zij zelf wensen te reageren. Zij laten zich niet verleiden tot ineffectief gedrag. Zij laten zich niet kidnappen door situaties (goede arbeidsvoorwaarden of hoger inkomen), een persoon (een bullebak als collega) of sociale conventies (mag ik afwijken?).
Ze weten dat ze altijd voor vrijheid kunnen kiezen, hoe beperkt hun ruimte ook is. Zij laten zich niet gijzelen door angst, schaamte of onzekerheid. Zij proberen. Zij leven onafhankelijk en autonoom.

 

  1. Eigenzinnig zijn

Door vrijheid, ruimte en onafhankelijkheid weten zij een levenshouding te ontwikkelen die eigen en zinnig is: ‘eigenzinnig’.
Mee-ademend met de groep als dat past, tegendraads als de situatie daar om vraagt.
Gehoorzaam aan hun eigen idee en droom en niet aan de omstandigheden of als meeloper. Het juiste doende zonder de oren te laten hangen naar ego, aanzien, macht of andere persoonlijke belangen.

 

  1. Het witte konijn volgen

Zij merken als eerste de signalen op van een ‘verstoorde’ omgeving: de komst van het witte konijn. Dan klopt er iets  niet, werkt niet meer zoals vroeger of is niet meer prettig.
Deze signalen nemen ze serieus, die onderzoeken ze en zonodig volgen er besluiten waar ze zich aan houden.
Ze volgen het ‘witte konijn’ en gaan het niet uit de weg. Ze zijn er niet bang voor, vinden mogelijke gevolgen van een besluit misschien spannend, dat wel, maar ze gaan deze niet uit de weg.

 

  1. De zwarte zwaan

Zij weten dat niet alles in het leven te plannen en te organiseren is. Dat een deel toeval en onvoorspelbaarheid behelst. Daar zijn ze niet in teleurgesteld, met dat gegeven leven ze. Van een statische afwijking, de zwarte zwaan, schrikken ze niet. Zij weten dat onlogica, grilligheid en toeval een groot deel van het leven is. Daar zijn zij op voorbereid.
Van een zwarte zwaan maken zij een wit konijn.

 

  1. Aandacht, concentratie en volharden

Deze personen hebben een plan, idee of overtuiging. Daar staan zij ’s ochtends voor op.  In de taken en het werk van alledag is dat hun agenda. Om het eigenzinnige te realiseren. Zodat zij het leven leiden van de droom waar zij voor opstaan: energiek, met plezier en goed geluimd.
Ze werken vol aandacht en concentratie. Zo weinig mogelijk afgeleid en zeer gericht.
Met deze energie kunnen zijn eenvoudiger omgaan met ‘tegenslagen’ en ‘zwarte zwanen’: sterk en krachtig.

 

 

Wil jij ook werken aan stevigheid en zekerheid?
*
En daardoor leren hoe anderen door jou in beweging komen?
*
Neem dan contact met mij op voor coaching op leiderschap

H
H

Ontwikkelprogramma Leiderschap
F*

persoonlijke coaching
tot 8 gesprekken

*

Kijk voor werkwijze en referenties

*